Vara își intră încet în drepturi, perioada concediilor se apropie, iar cei mai mulți dintre noi se gândesc deja la vacanță și își fac planurile pentru o perioadă de odihnă mai mult sau mai puțin prelungită. Oricare ar fi planurile noastre de vacanță, activitatea companiei și afacerile clienților noștri nu încetează pe timpul verii, pentru a reîncepe în toamnă, iar sistemele IT trebuie să susțină în continuare derularea operațiunilor zilnice și să constituie un suport cheie în îndeplinirea obiectivelor de business.
Pentru a se asigura că totul funcționează în parametrii normali și că nu vor exista întreruperi nedorite, companiile au nevoie de implementarea unor măsuri și de bifarea unor acțiuni necesare, într-un IT checklist de vară, pe care îl detaliem în continuare.
- Verifică funcționarea sistemelor critice pentru activitățile zilnice
Întreruperea funcționării echipamentelor IT sau a soluțiilor software este ultimul lucru pe care îl dorește orice companie, mai ales atunci când specialistul IT este în concediu, iar colegul de la financiar nu are cunoștințe în IT și, astfel, nu mai poate procesa nicio factură. Sau, în alt scenariu, clienții devin nemulțumiți, din cauza întârzierii excesiv de mare a comenzilor.
- Validează planul de back-up al serverelor
Incidentele neplăcute nu țin cont de concediu sau weekend, iar căderea serverului principal și pierderea tuturor datelor companiei nu sunt deloc binevenite. Pentru a înlătura orice potențial risc, verificarea planului de back-up și updatarea acestuia în funcție de nevoi este o strategie esențială pentru orice manager care-și dorește să regăsească totul în oridine, la întoarcerea din concediu.
- Asigură suport IT pe termen scurt, cu ajutorul firmelor de servicii IT
Plecarea specialistului IT în concediu nu presupune neapărăt încetarea suportului IT pentru restul angajaților și pentru sistemele existente. Întotdeauna există soluții, iar asigurarea suportului IT în companie de către firme care oferă servicii IT este cea mai bună decizie. Astfel, se asigură continuitatea sistemelor critice, prin suplinirea echipei IT interne, dar și creșterea productivității angajaților, prin reducerea numărului de întreruperi în activitate.
- Validează măsurile de securitate a datelor, atât din interior, cât și din exterior
Pentru a nu oferi hacker-ilor prilejul ideal de preluare a datelor companiei tale, atunci când ești în concediu și când nu există o monitorizare vigilentă, asigură-te că toate măsurile de securitate sunt bine puse la punct și că nu există potențiale breșe care să permită accesul neautorizat la datele companiei. În plus, crearea unor drepturi de acces și politici clare pentru fișierele din companie este o altă măsură utilă de siguranță, mai ales pentru accesarea datelor din interior.
- Implementează un plan de Business Continuity
Dacă un plan de business continuity nu era deja implementat în companie, perioada dinainte de concediu este potrivită pentru a realiza acest pas. Pentru realizarea unui plan eficient, este important să fie evaluate riscurile la care este expusă compania, avariile posibile, precum și tipurile de servicii indispensabile pentru desfășurarea activității (e-mail-ul ar putea fi unul dintre aceste servicii). După identificarea acestor aspecte, următorul pas poate fi realizarea unei redundanțe la nivel de echipament, componente sau aplicații.
Pentru mai multe detalii despre soluțiile pe care le puteți întreprinde în companie și sfaturi pentru asigurarea funcționării optime a infrastructurii IT, puteți intra în legătură cu un consultant Class IT, la adresa office@classit.ro sau puteți accesa site-ul nostru, www.classit.ro.