Funcționarea optimă a sistemelor și echipamentelor IT din companie nu garantează că acestea nu sunt supuse vulnerabilităților sau riscurilor IT, la un anumit moment.
Orice modificare în infrastructură, extinderi ale proceselor obișnuite sau alte implementări pot provoca, în timp, erodări ale mecanismelor IT. Pentru a obține o confirmare certă că suportul IT contribuie în mod eficient la dezvoltarea afacerii și susține eficientizarea activităților zilnice, este necesară realizarea unui nou Audit IT la un interval de timp, la propunerea funizorului de servicii IT.
În continuare, am selectat cele mai comune 5 riscuri pe care auditarea IT le poate descoperi, astfel încât să poată fi luate măsurile adecvate, la momentul oportun.
- Riscul fizic și tehnologic
Este de necontestat faptul că, în timp, orice echipament fizic este afectat de uzură și lipsa performanței, iar utilizarea acestuia în afara perioadei de garanție crește exponențial riscul apariției defecțiunilor. O analiză asupra sistemelor și parametrilor funcționali poate evidenția cauzele lipsei de performanță și se poate realiza o optimizare.
- Riscul de a fi accesate informații confidențiale de către persoane neautorizate
Multe companii folosesc astăzi sisteme de partajare a informației, pentru o mai bună colaborare și comunicare între departamente. Alocarea drepturilor și politicilor de acces pentru prea multe persoane din companie poate crea diverse situații de risc IT. În acest context, revizuirea constantă a drepturilor de acces și restricționarea este o practică eficientă în menținerea securității datelor companiei.
- Riscul de acces neautorizat la rețea și la resursele rețelei.
Sistemele din companie conectate la internet au nevoie de protecție sporită, în caz contrar, pot facilita accesul terților la resursele companiei sau atacurile la securitatea rețelelor interne. Verificarea constantă a acestora va identifica potențialele riscuri și va oferi soluțiile necesare pentru restricționarea accesului persoanelor străine.
- Riscul de interceptare a comunicațiilor.
Sistemele de comunicații reprezintă nucleul derulării tuturor proceselor dintr-o companie. Identificarea vulnerabilităților la acest nivel, analiza nivelului de securitate existent și eliminarea riscurilor reprezintă cele mai bune metode pentru evitarea interceptării informațiilor.
- Riscuri de a pierde informații din cauza funcționării defectuoase a unor sisteme.
Sistemele informatice pot suferi defecțiuni tehnice temporare sau permanente, fapt care implică înlocuirea acestora. Analiza unui astfel de risc va permite identificare componentelor din sisteme care prezintă o probabilitate mai mare de a genera pierderi de informație.
Sesizarea acestor riscuri la momentul oportun va oferi companiilor garanția că serviciile IT contractate sunt proactive și se adaptează permanent nevoii de creștere a performanței și necesității asigurării securității IT, într-un context de busines în schimbare.
Pentru mai multe informații despre auditarea IT și beneficiile acesteia asupra companiilor, vă invităm să ne vizitați website-ul, www.classit.ro sau să intrați în legătură cu un consultant, la adresa de e-mail office@classit.ro