Datorita gradului de utilizare tot mai ridicat al retelelor de social media si al numeroaselor beneficii pe care le puteti obtine in urma promovarii realizate in cadrul acestora, din ce in ce mai multi infractori cibernetici le folosesc pentru a fura date confidentiale.
As putea incepe cu o serie de termeni de specialitate, ce nu ar face decat sa va invaluie si mai mult intr-o nebuloasa. De aceea prefer sa incep cu un exemplu preluat din realitate. Intr-una din zile, Alice a primit un mesaj pe contul ei de Facebook: “Buna Alice, te invit sa rasfoiesti pozele pe care le-am facut noi doi weekendul trecut.” Pana acum, nimic iesit din comun si probabil va intrebati unde vreau sa ajung. Nici Alice nu a banuit nimic, deoarece abia astepta sa vada acele poze de mult promise de prietenul ei. Va spun doar ce s-a intamplat in momentul in care Alice a dat click pe acel link: hackerii au reusit sa ii acceseze contul de Facebook si laptopul de serviciu. Mai tarziu, au utilizat datele ei de logare pentru a intra in reteaua financiara a companiei, unde au inregistrat fiecare miscare timp de cateva saptamani. Astfel au preluat controlul a doua servere si ar mai fi continuat daca nu ar fi fost detectati.
Astfel de intrusi pot expune compania la furturi de date confidentiale, totul avand la baza extinderea rapida a retelelor de social media.
Exista trei lucruri de care trebuie sa fiti constient pentru a le evita:
- Atacuri directe ce provin din social media – ca toate spam-urile si alte eforturi de infractiuni virtuale, este vorba de afaceri de milioane de dolari. Trebuie sa fiti constienti de capacitatea persoanelor ce demarazeaza aceste atacuri de a distruge, atat la nivel local, cat si global. Multe persoane gandesc astfel: “De ce cineva m-ar viza pe mine? Detin o firma de mici dimensiuni.” Iar persoanele ce declanseaza aceste atacuri exact aceasta atitudine si-o doresc. Sfat: Nu trebuie sa va ganditi ca nu vi se poate intampla!
- Datorita tipurilor diferite de conversatii, mesaje si informatii personale ce sunt impartasite cu ceilalti participant ai retelelor de socializare, acestea sunt principalul target ai hackerilor. Ei utilizeaza datele personale, numare de telefon, adrese de e-mail, pentru a avea acces la conturile utilizatorilor.
Aveti grija la informatiile personale pe care le postati pe retelele de socializare si folositi parole diferite pentru fiecare cont de social networking - Partea cea mai riscanta a acestor atacuri consta in faptul ca nu le veti observa imediat. De fapt, multe din aceste programe auto-run sunt create pentru a rula invizibil pe computerul dumneavoastra. Sunt hoti cu multa rabdare. Utilizeaza aplicatii de monitorizare a tastelor pe care le apasati pentru a va depista parolele, ca mai apoi sa va extinda reteaua de contacte. De fapt, prietenii sau contactele dumnevoastra din lista contului ar putea sa isi dea seama inaintea dumnevoastra ca ati fost victim unui astfel de atac. Sfat: daca cineva va spune ca a primit un mesaj ciudat din partea dumneavoastra, utilizati zona de Help imediat pentru a lua legatura cu cei ce se ocupa de reteaua de socializare. In anumite cazuri exista chiar un link direct “I think my account has been hacked”, ce va va ajuta in rezolvarea problemei mult mai rapid.
Va incurajez sa luati legatura cu specialistul alocat companiei sau cu consultantul IT ce va pot oferi mai multe detalii despre cum puteti evita aceste situatii nedorite, asigurandu-va astfel o promovare continua prin intermediul retelelor de socializare.
Autor:Florian Buca
Pentru mai multe detalii autorul articolului va sta la dispozitie si poate fi contactat la telefon 0729106571 sau e-mail florian.buca@classit.ro.