Echipamentele de protecție a datelor și a informațiilor, achiziționate la costuri reduse de către companiile mici și mijlocii, nu oferă o protecție corespunzătoare împotriva amenințărilor provenite din internet, ci doar o falsă impresie de securitate.
În contextul evoluției cu o viteză uimitoare a tehnologiei informației, care deschide o lume plină de oportunități și de noi experiențe, companiile sunt sfătuite să se orienteze către echipamente cu protecție suplimentară. De obicei, navigarea pe internet este o experiență pozitivă, însă, asemenea obstacolelor din lumea reală, putem întâlni oricând amenințări și riscuri.
Fie că suntem utilizatori privați, fie că folosim internetul la nivel de companie, există numeroase amenințări care ne pot păcăli vigilența și care pot trece de măsurile de securitate pe care le avem deja implementate, producând diferite pagube. În momentul accesării unei pagini web, pe lângă găsirea informațiilor pe care le căutăm, putem deschide cu ușurință o ușă către amenințări ireversibile. Dacă ești reprezentantul unei companii, cu atât mai mult securitatea ocupă un loc extrem de important, în condițiile în care orice business are astăzi o componentă informatică, fie că vorbim doar de e-mail sau de website-ul de prezentare.
Într-o companie, măsurile de securitate adoptate trebuie să fie îndreptate atât asupra serviciilor care interacționează cu internetul la nivel de companie, cât și asupra fiecărui utilizator în parte. Vulnerabilitățile au evoluat însă constant, iar companiile trebuie să se alinieze în permanență la aceste tendințe și să evalueze periodic măsurile implementate, din punctul de vedere al eficienței.
De asemenea, stațiile de lucru trebuie să fie protejate cu o soluție adecvată, cu focus asupra dispozitivelor mobile care părăsesc compania și care accesează resursele interne din exterior și care se pot conecta la rețele care nu sunt securizate de echipamente similare. În acest context, o educație de nivel basic a utilizatorului este importantă, iar o bună practică este să trecem prin filtrul gândirii logice orice click pe care-l realizăm pe un e-mail sau site necunoscut.
Care sunt modalitățile pentru asigurarea unei protecții ridicate?
Echipamentele de rețea moderne, care asigură o protecție suplimentară în comparație cu un router clasic, inspectează în detaliu riscurile și pot bloca posibilele amenințări la nivel de aplicație;
Pentru companiile mici și mijlocii, există echipamente de securitate specifice, care pot acoperi mai multe zone de securitate informatică. O problemă cu care se confruntă aceste companii este însă costul, întrucât nu au resursele financiare pentru a realiza investiții masive în securitate. Există producători care se adresează și acestor companii, printr-o nouă generație de echipamente denumite UTM sau NFGW, care pot crește semnificativ gradul de securitate al unei rețele.
Alegerea parolelor pentru diferite conturi care interacționează cu internetul este, de asemenea, foarte importantă și poate constitui un factor suplimentar de protecție. Este recomandat să se definească, la nivel de companie, dimensiunea minimă și complexitatea parolelor utilizate de angajați, precum și un interval definit de timp pentru schimbarea acestora.
Utlizarea măsurilor de securitate suplimentare se pot dovedi adevărate arme împotriva numărului tot mai mare de amenințări și riscuri la care suntem expuși în momentul deschiderii unei pagini web sau conectării la propriul cont de e-mail. Atât la nivel de companie, cât și la nivel de utilizator, conștientizarea adevăratelor pericole reprezintă prima etapă în adoptarea unor măsuri adecvate de protecție.
Pentru mai multe informații despre acest subiect și despre beneficiile implementării unor măsuri de securitate suplimentare în compania dumneavoastră, vă invităm să intrați în legătură cu un consultant, accesând website-ul www.classit.ro sau ne puteți contacta la adresa de e-mail office@classit.ro.