Licența software este un act care precizează drepturile unui utilizator de a folosi sau a de redistribui un program de calculator (software). Orice software se află sub incidența drepturilor de autor, cu excepția cazului în care autorul declară contrariul, iar software-ul este “liber”. Confidențialitatea contractuală este un alt mod de a proteja programele. O licență software tipică oferă unui utilizator final dreptul de a utiliza una sau mai multe copii ale unui program, într-un mod care, altfel, ar constitui o încălcare a drepturilor exclusive ale deținătorului programului, conform legii drepturilor de autor.
Conform datelor furnizate de studiul realizat în martie 2013, “Lumea periculoasă a software-ului piratat sau contrafăcut”, sursele de piraterie sunt programele fără licență preinstalate pe calculator și Internet, 45% din software-ul piratat fiind downloadat de pe internet. Motivele pentru care utilizatorii dețin software piratat țin de rațiuni financiare, dar și de ignorarea sau necunoașterea sancțiunilor și a riscurilor existente. De altfel, 57% dintre angajați instalează software fără licență pe calculatoarele de la birou, iar doar 38% dintre managerii IT sunt conștienți de acest lucru.
Care sunt riscurile la care se expun companiile?
În contextul derulării controlului BSA în această perioadă, utilizarea programelor de software nelicențiate presupune asumarea unor riscuri atât pentru utilizator, cât și pentru compania pentru care lucrează. De obicei, programele piratate sunt însoțite de malware (viruși, troieni, programe spion) încă de la început sau permit descărcarea virușilor după instalarea în calculator. Acest fapt este cauzat, în principal, de lipsa elementelor de securitate pentru astfel de programe piratate. În comparație, programele licențiate oferă utilizatorului un număr de servicii cu valoare adăugată, care asigură actualizări, pregătire și suport pentru utilizatori, tutoriale și garanție.
Pentru companie, chiar și folosirea unui singur program software piratat poate aduce nenumărate riscuri și consecințe nedorite. În primul rând, informațiile interne, care au o importanță atât de mare în conducerea și derularea unui business, devin extrem de vulnerabile și pot ajunge oricând în mâinile unor persoane neautorizate.
Măsuri ale departamentului IT
- Realizarea unui inventar software, adică a unei analize periodice a programelor instalate şi a licenţelor deţinute;După inventar, se pot face propuneri managementului pentru a se opta pentru una din variantele:
- Ștergerea programelor fără licență;
- Înlocuirea programelor fără licență cu programe/versiuni/ediții pentru care se deține licență;
- Achiziționarea licențelor necesare;
- Măsuri de natură tehnică, cum ar fi blocarea instalării de noi aplicații prin instituirea așa-numitelor “privilegii de administrator”;
Măsuri ale managementului companiei
- Numirea unei persoane responsabile pentru achiziționarea şi gestionarea programelor pentru calculator în strictă conformitate cu legea;
- Includerea Raportului de inventariere software pe lista rapoartelor obligatorii anuale/semestriale;
- Determinarea strictă a necesarului de software, pentru a reduce costurile (împreună cu Departamentul IT);
- Centralizarea procesului de achiziție; în acest fel, condiţiile economice sunt mai avantajoase și va exista o standardizare a resurselor IT în firmă.
Utilizarea programelor software licențiate aduce siguranță și confort companiilor
- Suport tehnic: acces la tutoriale de instalare, documentație completă, manuale cu instrucțiuni
- Dreptul la upgrade pentru soft
- Confort psihic și siguranță
- Costuri reduse
- Productivitate crescută
- Eficiență operațională
De multe ori, costul licențierii poate afecta compania din perspectiva cash flow-ului. De aceea, este important pentru un manager să aibă la dispoziție un mijloc de a evalua și controla costurile legate de licențiere. Pentru a eficientiza costurile și pentru a evita pierderi inutile de resurse, vă recomandăm să apelați la o soluție de licențiere, adaptată pe nevoile companiei dumneavoastră. În acest sens, vă încurajăm să luați legătura cu un specialist Class IT la adresa office@classit.ro, pentru a vă oferi sfaturile și soluțiile specifice companiei dumneavoastră.