Hotspot-urile publice (Wi-Fi) pot fi paradisul oricărui hacker. Sfaturile următoare pot face diferența între navigarea în condiții de siguranță pe internet în spațiul public și coșmarul unui furt de indentitate sau pierderea unor date importante.
Într-un raport realizat în 2017 despre riscurile Wi-Fi, Symatec a intervievat persoane din 15 țări din întreaga lume. Dacă ne-am fi așteptat ca îngrijorarea în ceea ce privește intimitatea sau spionajul cibernetic să fie mai mare față de anii precedenți, greșim.
Raportul a demonstrat că oamenii sunt dependenți de retelele de internet gratuite și că atunci când sunt puși în fața unui Wi-Fi, puțini se gândesc de două ori sau își pun întrebări înainte de apăsa butonul connect. 40% dintre cei intervievați au declarat că au folosit Wi-Fi-ul public în hoteluri sau spații închiriate pentru a viziona conținut destinat adulților, aici nu se refereau doar la Netflix. Există o mulțime de oameni care se folosesc de acest mod gratuit de a intra pe internet, în trenuri, autobuze, aeroporturi, la locul de muncă, chiar și în toaletele publice.
Dacă această statistică nu este îndeajuns de sumbră, cel mai rău dintre toate este că 60% dintre persoane au declarat că se simt în siguranță atunci când utilizează hotspot-uri, pe când 53% nu pot spune dacă o rețea este sigură sau nu.
Mulți dintre noi nu pot rezista unui Wi-Fi dar acesta este un comportament riscant, mai ales că în prezent este destul de dificil să știi 100% când rețeaua publică este sigură și când nu. Totuși, sfaturile de mai jos reprezintă un scut care poate evita un coșmar cibernetic.
#1. Alege reteaua corecta
Ai încercat vreodată să te conectezi la un Wi-Fi public și ai văzut multiple nume de rețea similare? De exemplu: VintageCoffee versus VintagesCoffee sau HillGuest versus HillGuests. Acesta este un atac folosit de hackeri numit Wi-Phishing, care încearcă să păcălească utilizatorul pentru a ajunge la informațiile personale. Majoritatea oamenilor nu au timp să verifice și se conectează la cel mai puternic semnal pe care îl văd.
Sfat: Verifică întotdeauna ce rețea alegi.
#2. Alege o retea securizata
Când dorești să te conectezi la un Wi-Fi, caută una care să fie „blocată”. Sună paradoxal? Probabil că da, dar cele care au un mic lacăt lângă ele sunt cele care nu sunt gratuite, ai nevoie de o parolă pentru a avea acces. Rețelele cu securitate zero nu au alături de ele cuvântul „securizat”. Desigur, aceasta nu este o regulă standard. Unele hotspot-uri nu sunt blocate deoarece trebuie să te conectezi prin intermediul unui browser pentru a avea acces la internet.
Sfat: Dacă rețeaua de Wi-Fi este securizată, cel mai bine este să se solicite parola de la furnizor și nu să se caute o soluție mai riscantă.
#3. Nu te conecta automat la Wi-Fi
Majoritatea dispozitivelor au opțiunea de a te întreba înainte de a te conecta la o rețea și nu să te conecteze automat la cea mai puternică rețea din apropiere. Nu toate rețelele cu semnal puternic îți oferă si siguranță. Dacă dispozitivul te întreabă mai întâi, ai șansa să decizi ce rețea alegi. De exemplu, în iOS, accesează Settings > Wi-Fi și bifează opțiunea “Ask to Join Networks”. În Android: Settings > Wi-Fi >: > Advanced > Wi-Fi notifications (off).
#4. Utilizeaza Hotspot 2.0
Ai auzit de 802.11u? De PassPoint Wi-Fi certificat? Ele sunt același lucru: o nouă metodă menită să ajute oamenii să se conecteze la mai multe puncte sigure de hotspot. Cum se face asta? Simplu. Acest hotspot 2.0 te îndeamna să-ți introduci datele de autentificare pentru a te conecta o singură dată, apoi se reutilizează la locațiile hotspot securizate de peste tot, astfel de conectezi imediat și în siguranță.
Un dispozitiv trebuie să aibă instalat hardware-ul potrivit pentru a suporta Hotspot 2.0, dar majoritatea sistemelor de operare precum Windows 10, MacOS, iOS și Android îl suportă. În Windows, accesează Settings> Network & Internet> Wi-Fi și shimbă comutatorul de sub rețelele Hotspot 2.0 pentru activare. În Android, accesează Settings > Wi-Fi >: > Avansat > Hotspot 2.0.
#5. Evita utilizarea datelor personale
Acesta este cel mai important sfat: dacă este posibil, evită cu orice preț să efectuezi sarcini importante când utilizezi un Wi-Fi public, cum ar fi plata facturilor, accesarea contului bancar, plata impozitelor sau utilizarea cardului de credit. Realizează aceste tranzacții atunci când ești conectat în siguranță la rețeaua de la domiciliu.
#6. Dezactiveaza partajarea
Când te conectezi cu un PC la o rețea, fie că vorbim de un device Windows sau Mac, obiectivul este, de cele mai multe ori, de a împărți unele fișiere, poze, servicii, etc. Dacă lași această partajare deschisă la hotspot și te conectezi la un Wi-Fi greșit, dai acces foarte ușor posibililor hackeri. Dezactivează această opțiune înainte de a pleca de acasă. Pentru Windows 10, accesează Settings > Network & Internet > Wi-Fi > Change Advanced Sharing Options (în partea dreaptă) și căută Guest sau Public, dă clic pe butonul de jos pentru a deschide acea secțiune. Acum dă clic pe radio buttons de lângă “Turn off network discovery”, astfel încât PC-ul să nu fie văzut și “Turn off file and printer sharing” pentru a evita partajarea.
#7. HTTPS si SSL
Multe site-uri web folosesc protocolul HTTPS pentru a suporta SSL (Secure Sockets Layer) pentru a avea o conexiune mai sigură (acestea asigură cel puțin o cantitate mică de comunicații criptate). O mulțime de site-uri Web utilizează acum linkuri HTTPS, www.startechteam.ro este unul dintre ele. Este pur și simplu o opțiune mai sigură. Majoritatea comercianților online și instituțiile financiare utilizează SSL pe site-urile lor web.
De obicei, puteți afla dacă site-ul pe care te afli utilizează HTTPS, chiar dacă nu îl poți vedea în adresă URL (care ar fi prima parte, așa cum se vede în “https://blog.startechteam.ro”). De exemplu, o pictogramă de blocare și cuvântul “Secure” apar la începutul barei de adrese din browser.