Epuizarea angajaților (burnout-ul) vă poate pierde timp, bani și talente deja prezente în interiorul companiei. Cultivați o organizație înfloritoare pentru a reduce epuizarea înainte ca aceasta să se întâmple.
Epuizarea oamenilor dintr-o companie este un lucru real și pandemia nu ne-a ajutat prea mult. 52% dintre angajați se simt epuizați, iar 63% dintre acești oameni spun că pandemia a înrăutățit situația, potrivit unui raport din 2021 de la Indeed. Fiecare companie ar trebui să lucreze pentru a preveni epuizarea echipelor sale. La urma urmei, este o pantă alunecoasă de la o echipă care se simte epuizată la scăderea moralului, a productivității și, în cele din urmă, a vânzărilor.
Pentru a vă ajuta, vom explora semnele de burnout și vă vom oferi câteva sfaturi pentru a o preveni.
Cum arată epuizarea? Iată câteva semne pe care oamenii din interiorul companiei le-ar putea prezenta:
- Scăderea interesului sau efortului pentru un proiect
- Iritabilitate sau reacții puternice la cereri simple
- Nevoia crescută de a petrece timp singuri sau scuze pentru a evita conversațiile în echipă
- Reacții frustrate la sarcini suplimentare
- Muncă lentă sau productivitate scăzută
Angajații care se simt stresați sau copleșiți pot prezenta și ei aceste simptome. Deci, cum să faci diferența dintre stres și epuizare?
Stresul tinde să vină și să dispară. Un angajat s-ar putea simți streat înainte de inceperea unui proiect important. De obicei, după finalizarea proiectului, stresul se reduce. În cazul în care stresul rămâne constant, este un semn de burnout în faze incipiente.
Burnout-ul persistent: angajații încep, să-și piardă motivația și să fie mereu tristi sau apatici la locul de muncă. Burnout-ul este, de asemenea, contagios din punct de vedere emoțional. Cercetările arată că persoanele care prezintă simptome de epuizare ii pot „infecta” pe alții.
Un motiv cu atât mai important pentru a aborda rapid această problemă atunci când apare, sau cel mai bine să mergeți pe soluția prevenției!
5 moduri de a preveni epuizarea
Pentru a împiedica burnout-ul să pătrundă la locul de muncă, luați în considerare implementarea acestor strategii pe termen lung:
Schimbarea modului în care se desfășoară ședințele
În loc să găzduiți întâlniri într-o sală de conferințe, încercați întâlniri care să aibă loc într-un alt context. Conduceți o întâlnire în timp ce vă plimbați prin interiorul biroului sau chiar pe stradă. Aceste întâlniri ar trebui să aibă în continuare o agendă și să fie productive, însă este mai plăcut atunci când se desfășoară într-un alt mediu, de exemplu afară în timp ce faceți și puțină mișcare. Dacă lucrați de acasă, încercați să faceți o plimbare afară în timpul meeting-urilor.
Pentru a maximiza aceste întâlniri în mișcare, managerii ar putea beneficia de cursuri care promovează relațiile de muncă sănătoase, cum ar fi Ascultarea și Leadershipul sau Mindful Management.
Încurajează un echilibru sănătos între muncă și viața privată
Angajații lucrează cel mai bine atunci când au un echilibru solid între muncă și viața privata. În calitate de companie, puteți încuraja acest echilibru oferind un program de lucru flexibil, permițând angajaților să-și ia timpul necesar pentru programările medicale sau recitalul școlar al copilului lor fără repercusiuni ulterioare atât privind modul în care sunt văzuți în companie cât și ulterioarele repercusiuni cu privire la zilele libere.
Evaluați în mod regulat volumul de muncă
Una dintre principalele cauze ale epuizării este încărcătura mare de muncă. Când angajații simt că se îneacă în muncă, provoacă stres și, în cele din urmă, epuizare (burnout). Din acest motiv, consultați-vă cu echipa și întrebați-i despre volumul lor de lucru.
Examinați-vă procesul de atribuire pentru a vă asigura că munca este împărțită în mod egal și luați în considerare utilizarea software-ului de management și productivitate pentru a vedea cât de mult muncește fiecare persoană care pare foarte stresată.
Înțelege nevoile angajaților
De cele mai multe ori angajații pot suferi de epuizare întrucât își doresc să aibă rezultate foarte bune, însă pregătirea lor poate să reprezinte un impediment. Mai exact, dacă o persoană este angajată în companie și i se atribuie sarcini mult peste nivelul ei de pregătire, apare stresul. Ulterior, dacă acest ritm continuă apare epuizarea. Acesta este un exemplu des întâlnit în diferite organizații și reprezintă unul dintre motivele cele mai des întâlnite care duc la burnout.
Găzduiește evenimente de team building sau petreceri în cadrul companiei
Ajută-ți angajații să se reconecteze oferind un eveniment de tip team building sau pentru a sărbători un eveniment important din cadrul companiei. Câteva exemple ar fi: Virtual Wine Tasting , Short Order Cooking Class, sau un atelier de pictură, de dans și orice alt lucru de acest fel, pentru a destinde atmosfera din interiorul companiei.
Burnout-ul poate avea un impact puternic asupra afacerii tale, așa că cunoașterea simptomelor sale și deținerea instrumentelor pentru a-l combate este cheia oricărui lider. Aceste cinci tactici de prevenire sunt o modalitate excelentă de a investi în angajații tăi și de a preveni epuizarea.
Efectele epuizării angajaților
Nimeni nu beneficiază de suprasolicitarea și epuizarea angajaților.
Pentru angajați: burnout-ul îi face pe angajati sa fie absenti, dezinteresați și cu performanțe slabe. Mai serios, suprasolicitarea și epuizarea pot provoca un impact teribil asupra sănătății fizice și mentale a oamenilor.
Pentru afacere: fiecare aspect al epuizării angajaților – absenteism, performanță slabă, productivitate scăzută, probleme de sănătate, costuri mai mari de asistență medicală, accidente, uzura talentelor și re-recrutare afectează rezultatul final și poate merge chiar mai departe în daunele reputației mărcii și probleme juridice.
Cum poți atenua epuizarea angajaților?
O remediere rapidă nu există. Zilele libere sau săptămânile libere pot ascunde problema, însă nu o vor rezolva. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru membrii companiei nu este să-i scăpați de muncă ci să vă întrebați, ce este în neregulă la locul de muncă?
Se pare că răspunsul la remedierea epuizării angajaților îl reprezintă „remedierea muncii”. Deci, cum poți să faci acest lucru și să creezi o cultură centrată pe angajați?
Pune starea de bine în centrul locului de muncă
Atunci când o organizație încorporează de fapt bunăstarea în cultura sa, mai degrabă decât să o marcheze pe o listă de bifare, angajații sunt mai înclinați să aibă grijă de sănătatea lor fizică și mentală și să vorbească atunci când ceva nu este în regulă.
Faceți managerii responsabili pentru evitarea epuizării
În cazul în care managementul tradițional a optat pentru un stil dictatorial de „comandă și control”, care a provocat stres dăunător în muncă, respectiv burnout în rândul angajaților, atunci acesta este semnul de care aveți nevoie pentru a face chiar acum o schimbare.
Un manager ar trebui să-și asculte echipa, să stabilească obiective clare, așteptări realiste și să fie flexibil. Ar trebui să încurajeze colaborarea fără a exagera, să sprijine oamenii, să automatizeze saricinile obositoreaza, și chiar să externalizeze anumite servicii. Aceste practici nu numai că modelează comportmanetul și viziunea angajatului asupra locului de muncă, însă te ajuta să recunoști mai ușor semnele timpurii ale suprasolictarii.
Faceți experiența angajaților cea mai bună posibilă
„Alege o slujbă pe care o iubești și nu va trebui să faci o zi de muncă în viața ta”, așa se spune, iar angajații care își iubesc locurile de muncă tind să nu fie cei care se epuizează. Prin crearea celei mai bune experiențe pentru angajați, contribuiți la reducerea cauzelor fundamentale ale epuizării la locul de muncă, deoarece angajaților le place să lucreze pentru compania din care fac parte.
Faceți din sănătatea mintală o prioritate
Epuizarea la locul de muncă rezultă dintr-un volum de muncă copleșitor, inflexibilitate, lipsă de direcție și claritate, micromanagement și tratament nedrept. Toate acestea afectează sănătatea mintală a angajaților și pot duce la defecțiuni și la schimbarea personalului. Elaborați o strategie de sănătate mintală care funcționează.
Cum tehnologia poate ajuta la reducerea epuizării angajaților
Tehnologia nu trebuie să fie „the bad guy” nici in acest context, asa ca, folosește-o în avantajul vostru. Folosiți-o pentru a automatiza acele sarcini obositoare, dar, mai important, folosiți-o pentru a asculta real, pentru a aduna feedback și pentru a detecta primele semne de epuizare. Digitalizarea unei afaceri reprezintă unul dintre elementele care joaca un rol esențial în bunăstarea angajaților. In plus, le ofera acesta posibilitatea de a lucra de oriunde doresc, lucru care joaca un rol important in reducerea stresului.
De asemenea, externalizarea IT poate schimba evoluția companiei și bunăstarea angajaților. Cele două elemente sunt legate și influențează în mod direct viitorul companiei voastre.
Apelați la profesioniști atunci când vă gândiți la externalizarea IT și demarați o analiză și o discuție care nu implică niciun cost. Însă nu numai la StarTech Team, întrucât există o serie întreagă de alte firme IT care vă pot oferi servicii de top precum: PRAS Consulting, IT Assist, Rezolv IT, HyperCubic IT Solutions – Managed Cloud Services, STAR STORAGE sau Powernet IT Solutions.