Senzorii nu sunt o noutate, dar aceste gadget-uri au devenit mult mai vizibile datorită noțiunii de casă inteligentă. În prezent există o gamă variată de detectoare inteligente cu diverse funcții și utilizăti. Fie că ai un senzor în acest moment sau dorești să achiziționezi unul, mai jos sunt șase senzori pe care orice locuință smart ar trebui să-i aibă.
#1. Senzor de miscare
Cuvântul senzor este deseori asociat cu siguranța casei, iar senzorul de mișcare este probabil primul care ne vine în minte în legătură cu acest subiect. Având în vedere cât de multe alte device-uri smart se pot conecta cu acest gadget, nu este de mirare că el reprezintă primul gând. Acum, datorită lui IoT și a casei inteligente, senzori de mișcare pot avea utilizări multiple.
De exemplu, după sincronizarea cu luminile inteligente, acestea pot spori luminozitatea imediat după ce intri în cameră sau între orele specificate de tine. O altă sarcină utilă a senzorului de mișcare este de a trimite alerte de fiecare dată când copilul se apropie de piscină sau când un câine pătrunde în curtea casei.
#2. Senzor de lumina
Vrei să-ți îmbunătățești securitatea în timp ce economisești bani? Senzorii de lumină pot fi răspunsul. Nu de puține ori ni se întâmplă să lăsăm luminile aprinse în mod accidental, neatenție care poate fi vizibilă în facturile lunare.
Odată instalat, senzorul de lumină poate stinge luminile imediat după ivirea zorilor și le poate activa atunci când se înserează. Nu numai că se pot economisi bani cu ajutorul acestui gadget, dar dacă se dorește, se poate seta ca lumina să se aprindă și atunci când nu este nimeni acasă. Trebuie precizat faptul că există o gamă variantă de senzori de lumină din care se poate alege.
#3. Senzor de apa
Fie că vorbim de cauze naturale, scurgeri, țevi sparte sau alte neglijențe, apa nu este o problemă care poate fi remediată ieftin. Dacă luăm în considerare disconfortul pe care îl crează o astfel de problemă și timpul pierdut la companiile de asigurare, senzorii de apă sunt o investiție foarte bună. Nu numai că te alertează dacă detectează o scurgere, dar poate să te informeze și dacă dispozitivul a fost mutat sau modificat. Cea mai bună însușire a acestui tip de senzor este că poate opri alimentarea cu apă în cazul unei scurgeri majore.
#4. Senzor de temperatura
Senzorii de temperatură se pot împărți în două categorii: cei pentru interiorul casei și cei pentru exteriorul casei. Senzorii care se plasează afară sunt un real ajutor atunci când se dorește controlul dispozitivelor inteligente pentru grădină (aspersoare care pot porni la o anumită temperatură presetată).
În ceea ce privește senzorul din interiorul casei, acesta se poate conecta cu multe alte gadget-uri de interior. De exemplu, sincronizat cu un aer condiționat smart, acesta din urmă poate porni înainte cu 10 minute sau cu mai mult, de a ajunge acasă.
#5. Senzor Meteo
Asemănător cu senzori de temperatură, senzorii meteo pot face mult mai multe decât să te avertizeze când o să plouă. Dacă acest dispozitiv se conectează cu celelalte device-uri conectate la rețeaua de domiciliu inteligentă, prin acesta se pot automatiza diverse sarcini.
Un exemplu bun ar fi sincronizarea senzorului meteo cu alarma inteligentă. În cazul în care o furtună este iminentă, poți primi alerte în care ți se specifică situația ferestrelor. Există o mulțime de senzori meteo disponibili, care măsoară temperatura, umiditatea, calitatea aerului și nivelul de zgomot din apropiere.